Bilar och annat

Letar du efter bilar eller andra annorlunda transportsätt hittar du en hel del här.

Personbil:
En personbil är enligt svensk lag en bil inrättad huvudsakligen för personbefordran och är försedd med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen. Det betyder i kort att 9 personer som mest kan förflyttas i en personbil. Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som konstruerades först av fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot. Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad “Fardier à vapeur” år 1772.

Motorcykel:
En motorcykel är ett motorfordon som har en förbränningsmotor större än 50 cc. Antalet hjul kan variera från två till fyra. Den militära förkortningen mc (små bokstäver) har kommit till användning i de flesta sammanhang – mc-förare, mc-tävlingar etcetera.

Moped:
De tidigaste mopederna utvecklades i början av 1950-talet, och var då oftast cyklar med så kallade påhängsmotorer (“mopedcyklar”), av säkerhetsskäl också försedda med dubbla bromsar. Föregångare var de liknande fordon med oftast 98cc-motorer som var mycket populära på 20- och 30-talet, kallade lättviktare. I samband med mopedens introduktion (via lagstiftning) kan man säga att lättviktaren delades upp i två spår, mopeden och den nya lättviktaren, som nu fick väga 75 kg (de äldre hade en maxviktgräns om endast 45 kg.


Leave a Reply

Transport och kommunikation

Alvén & Ingvarsson däckverstad

Köp dina nya fälgar och däck monterat, balanserat och klart

Däck i Väst

Det rekommenderas att så snart som möjligt byta till sommardäck

Förenade bil

Läs om Kia nybilsgaranti på 7 år vilket tål att jämföras med konkurrenterna

SS biltillbehör

BlueChart G2 Vision är sjökorten som passar nästa generations plottrar