Bilar och annat

Letar du efter bilar eller andra annorlunda transportsätt hittar du en hel del här.

Personbil:
En personbil är enligt svensk lag en bil inrättad huvudsakligen för personbefordran och är försedd med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen. Det betyder i kort att 9 personer som mest kan förflyttas i en personbil. Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som konstruerades först av fransmannen Nicolas-Joseph Cugnot. Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad “Fardier à vapeur” år 1772.

Motorcykel:
En motorcykel är ett motorfordon som har en förbränningsmotor större än 50 cc. Antalet hjul kan variera från två till fyra. Den militära förkortningen mc (små bokstäver) har kommit till användning i de flesta sammanhang – mc-förare, mc-tävlingar etcetera.

Moped:
De tidigaste mopederna utvecklades i början av 1950-talet, och var då oftast cyklar med så kallade påhängsmotorer (“mopedcyklar”), av säkerhetsskäl också försedda med dubbla bromsar. Föregångare var de liknande fordon med oftast 98cc-motorer som var mycket populära på 20- och 30-talet, kallade lättviktare. I samband med mopedens introduktion (via lagstiftning) kan man säga att lättviktaren delades upp i två spår, mopeden och den nya lättviktaren, som nu fick väga 75 kg (de äldre hade en maxviktgräns om endast 45 kg.


Transport och kommunikation

Tente

En ergonomisk allround tvättvagn på hjul som passar in i fastighetens tvättstuga

Däck i Väst

Det rekommenderas att så snart som möjligt byta till sommardäck

Förenade bil

Läs om Kia nybilsgaranti på 7 år vilket tål att jämföras med konkurrenterna

SS biltillbehör

BlueChart G2 Vision är sjökorten som passar nästa generations plottrar